Venecija

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Grad je poznat po kanalima, gondolama i bogatoj istoriji. Nalazi se na 118 manjih ostrva u laguni u venecijanskom zalivu na severu Jadranskog mora. Laguna se prostire uz italijansku obalu između ušća reka Po na jugu, i Piave na severu. Karneval predstavlja specifičan i čuveni događaj u životu Venecije. Tokom njega može Vam se dogoditi da se, dok pijete espreso u izlogu starog kafea na Trgu Svetog Marka, gomila turista munjevito zalepi za izlog i besomučno Vas fotografiše. Taman kad pomislite da su Vas prepoznali kao nekog slavnog, okrenete se i vidite da iza vas sede Luj XVI i Marija Antoaneta ...

Veneciju mnogi smatraju jednim od najromantičnijih gradova na svetu zbog njenih čuvenih gondola i zalazaka sunca nad kanalima.

Grad Venecija je morska luka u oblasti severoistoka Italije i njeni kanali proglašeni su za Svetsku baštinu. Nalazi se u regionu Veneto i glavni je grad provincije Venecije. Venecija leži na 120 ostrva oko kojih se nalazi 177 kanala. Tu se nalazi laguna gde je ušće reke Po i Pjave. Zbog njene istorijske uloge kao pomorske sile i trgovačkog centra, Venecija je poznata kao “Kraljica Jadrana”. Ostrva na kojima je grad izgrađen su povezana na više od 400 mostova. Veliki kanal, otprilike dugačak 3km, teče kroz grad od severo-zapada ka jugo-istoku, deleći grad na približno dva jednaka dela. Motorna vozila nisu dozvoljena u uskim, vijugavim stazama koje vode ka starom gradu. Mostovi starog dela grada su, takođe, samo za pešake. Jedno od obeležja ovog grada jeste gondola. Gondola je atrakcija koja je ranije predstavljala osnovni vid prevoza. Izrađene su od devet vrsta drveta, imaju 250 delova i svaka teži 500kg. Gondolijeri imaju specijalne uniforme, i gondolom upravljaju pomoću jednog vesla. Iz razloga lakšeg upravljanja, svaka gondola je nagnuta na jednu stranu. Danas, gondole se koriste samo u turizmu, dok motorni čamci prevoze skoro celu robu i putnike. Cena vožnje gondolom je 120 evra, ali u gondolu može stati 4-5 osoba, pa se trošak može podeliti. Vožnja gondolom, bez obzira na cenu, je nešto što se ne sme propustiti.

Turizam je danas najvažnija delatnost Venecije i njen pokretač. Grad nudi prelepu arhitekturu i ambijente, mnogobrojna mesta puna emocija i romantike, brojne crkve, muzeje, galerije. U gradu se tokom godine dešavaju mnoge manifestacije, od kojih su najpozantije filmski festival u Veneciji, Venecijanski bijenale i Venecijalnki maskenbal.

Most uzdaha je jedan od najpoznatijih u gradu i nezaobilazna tačka posetilaca. Ovaj mali most je manje poznat zbog svoje arhitekture, a više iz dela pisaca 19. veka. Most uzdaha je nekada bio prolaz za zatvorenike kada su išli od zatvora do suda i nazad do svoje male i mračne ćelije. Prolazeći preko mosta i žaleći za svojom sudbinom, zatvorenicima su se otimali uzdasi, te otuda i potiče inspiracija književnicima za ovaj naziv.

U blizini Venecije su mnogobrojne plaže, od kojih je najpoznatija Lido gde se svake godine održava poznati filmski festival u Veneciji.