Turska

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Turska je zemlja koja spaja 2 kontinenta Evropu i Aziju. Bila je dom za mnoge značajne kulture i svetske civilizacije preko 10 000 godina. Turska je zemlja velikih kontrasta, koja spaja staro i novo, istok i zapad. Turska se može pohvaliti sa 8 000 km dugom obalom, bezbrojnim peščanim plažama, modernim letovalištima, izvrsnom hranom, odličnim nacionalnim pićima i ljubaznošću domaćina. Turska je okružena sa 4 mora, a to su Crno, Egejsko, Mediteransko(Sredozemno) i Mramorno. Klima se razlikuje od regije do regije.

Turska je "muzej na otvorenom", na skoro svakih 8 km nalaze se ostaci neke od brojnih civilizacija. Najpopularnija zdanja koja bi trebalo videti su: Aja Sofija muzej, Topkari palata, Plava Džamija, Dilmabahače palata, antički grad Troja, Efes, Afrodizijas, Pergamon, Pamukale(takozvani dvorac od pamuka), Kapadokija i mnogi drugi koji se nalaze u blizini turskih letovališta.

Potrebni putni dokumenti: Važeći pasoš i viza koja se dobija na graničnom prelazu

Novac: Turska lira

Vremenska razlika: Leti - Srbija 12:00 - Turska 13:00h. (+1)

Telefonski pozivi: Srbija se iz Turske bira brojem 00381

Službeni jezik: Turski

Ambasada Srbije: Nalazi se u Istambulu i Ankari

Saobraćaj: Najpoznatije prevozno sredstvo u Turskoj je DOLMUŠ, jedna vrsta mini-kombija. Taksi je skuplji, ali postoji mogućnost cenkanja.

Klima: topla, suva leta, sa blagim zimama

Hrana i piće: Poznato jelo je ŠIŠ KEBAB(ražnjići od jagnjećeg mesa), DOLMA(jelo od povrća), salata od patlidžana, GOZEMLI i čuvena baklava. Od pića preporučujemo RAKI kao i odlična turska vina, i naravno čuveno EFES pivo.