Tunis

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Tunis je najmanja država severne Afrike po površini koju zauzima. Obala sredozemnog mora je tu duga 1200 km. Uprkos svojoj relativno maloj površini odlikuje se izraženom raznovrsnošću prirode. Ovaj orijentalni biser Sredozemlja nije nepoznat našim turistima. Privlači ih čistim morem, peščanim plažama i izvanrednom uslugom. Porodice sa decom su posebno zadovoljne zbog mnoštva zabavnih programa i aktivnosti namenjenih najmlađima. Izaberite neki od hotela iz naše ponude i ovaj biser će sigurno krasiti i vaše uspomene sa odmora.

Novac: Tuniski dinar (1TND = 100 milima)

Vremenska razlika: U letnjem periodu, od marta do oktobra, u Tunisu časovnik ide jedan sat unazad u odnosu na vreme u Srbiji.

Telefonski pozivi: Pozivni broj za Tunis je +00216, a za zvanje iz Tunisa birate +00381 za Srbiju.

Službeni jezik: Arapski i Francuski.

Kupovina: Deo Tuniske tradicije je kupovina uz cenkanje. Ukoliko želite da kupujete po fiksnim cenama, tu mogućnost vam pružaju super marketi sa oznakom "Fixed prices". Ukoliko želite da kupite alkoholna pića, to možete uraditi na aerodromu u Duty free shop-u ili u hotelu jer se inače ne nalaze u slobodnoj prodaji.

Klima: Sredozemna suptropska (podneblje), kontinentalna (unutrašnjost), suva i topla saharska (južni deo).

Fotografisanje i snimanje: Zabranjeno je fotografisati i snimati vojne objekte i zgrade. U većini muzeja se fotografisanje naplaćuje.

Par korisnih reči: Dobro jutro - Sbah el chir Dobar dan - Aslema Doviđenja - Beslema Laku noć - Tsbah el chir Molim - Min radlem Hvala - Šukran, barakalaufik Nema na čemu - Afoan O.K. - Behi Kako ste? - Šnauhaulik? Le bes?