Španija

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Od ostatka Evrope je odvojena planinskim vencem Pirineji, izlazi na Sredozemno more i Atlantski okean, a deo njene teritorije su i dva fantastična arhipelaga, Balearska i Kanarska ostrva. Kraljevina Španija ima oko 40 mil. stanovnika od kojih su 73% Španci, 16.5% Katalonci, 8% Galjegi (Galicija), 2.5% Baski. Glavni grad je Madrid sa više od 3 miliona stanovnika i već dugo godina je važan kulturni centar Evrope, kao i industrijski centar Španije. Od Frankovog pada 1975 god. zemlja je krenula u snažnu ekspanziju i danas je osma ekonomska sila sveta. Na istoku i jugu Španije preovladava sredozemna klima a karakteristično je dugo, suvo i toplo leto sa najvećim brojem sunčanih sati u Evropi. Ovakva klima, duga obala sa velikim brojem letovališta, atraktivni gradovi, zanimljiva istorija i kultura ove zemlje, svrstali su Španiju među vodeće turističke zemlje u svetu, koju je samo u 2012. godini posetilo 58 miliona turista.

Špancima je decenijama omiljena destinacija za odmor Andaluzija almeria, kako zbog 300 sunčanih dana tokom godine, tako i zbog čistog mora, lepih, peščanih plaža koje su iz godine u godinu nagrađivane plavom zastavicom za kvalitet. Ovoj oblasti pripada oko 270 km obale, koja se proteže između dve provincije – Granada na jugo-zapadu i Murcia na severo – istoku. Najpopularnija letovališta se nalaze u zalivu u kome centralno mesto zauzima grad Almeria, ujedno i glavni grad istoimene provincije. Grad koji je svoju istoriju započeo kao važna arapska luka 955. godine, danas je živopisni mediteranski grad, sa oko 200 hiljada stanovnika. Simbol grada Alcazaba de Almeria, je tvrđava koju su podigli Mavari u srednjem veku, a koja je delimično porušena u zemljotresu koji je zadesio tu oblast u 16. veku. Inače, grad okružuje suv pojas nalik na pustinju, te su zbog toga ovi predeli odlično poslužili kao ambijent za snimanje vestern filmova 70-tih i 80-tih godina prošlog veka. Deo ove oblasti je proglašen i za nacionalni park pod zaštitom države – Cabo de Gata. Obalom dominiraju neke od najlepših prirodnih plaža u Španiji, sa ribarskim seocima koja prekidaju kilometre peska i stena.

Agvadulse je susedno letovalište, nastalo iz malog ribarskog sela, čijom panoramom dominira marina u kojoj se nalaze i neki od najboljih restorana koji služe riblje specijalitete. Barovi koji se nalaze na šetalištu uz more, kao i pabovi, diskoteke, privlače veliki broj mladih. Razlog više za boravak u nekom od ovih letovališta je i sama Andaluzija, kojoj ovaj deo obale i pripada. Postojbina flamenka, koride, čuvenih španskih gitara, bogatih kultura i pejzaža raskošne lepote, Andaluzija je dom i nekih od najvećih umetničkih genija, poput Velaskeza i Pabla Pikasa. Duh ovog podneblja je opisao i Ernest Hemingvej u svom romanu "Sunce se ponovo rađa". Al-Andaluz, kako su je nazivali Arapi, ujedno predstavlja i vekovnu sponu španske, arapske, romske i jevrejske kulture, koje su, svaka na svoj način, utisnule pečat ovom delu Pirinejskog poluostrva i načinile ga uzbudljivom turističkom destinacijom. Poseta nekom od gradova Andaluzije, poput Granade, Kordobe, Malage, Marbelje ili Sevilje, svakako će upotpuniti boravak na jugu Španije.