Rim

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Da li ste ikada zamišljali kako izgleda trka dvokolicama ili borba gladijatora u Koloseumu? Možete oživeti svoju maštu kroz niz obilazaka arheoloških nalazišta i muzeja kojih je Rim prepun. Šetajte ulicama koje su inspirisale Felinija, obilazite pijace u potrazi za sezonskim plodovima i jedite u malim, zabačenim restoranima, gde nema turista, jer je hrana tamo provereno najbolja. Malo ko govori o prelepim rimskim parkovima, a svakako zavređuju pažnju. Obiđite park oko Ville Borghese, koji je jedan od najlepših. Svakako ne zaboravite da ubacite novčić u Fontanu di Trevi, „fontanu ljubavi“, jer to po rimskoj legendi znači da ćete se vratiti. Ako ubacite dva, nova ljubav je na pomolu, dok će vam tri novčića, navodno, osigurati brak ili razvod.

Grad sa puno lica i još više priča i istorije... Rim je glavni grad Italije i regiona Lacio. Nalazi se na zapadu centralnog dela Apeninskog poluostrva, na ušću reke Anijen u Tibar. Ovaj "večni grad" je jedinstven u svetu po stotinama muzeja, crkava, arheoloških nalazišta, galerija, spomenika i prelepih fontana. Preko 2.500 godina istorije može se otkriti u ovom „večnom gradu"- od antičkog Rimskog foruma do Koloseuma i Panteona, kao i veličanstvene bazilike Sv.Petra. Prvoklasni umetnički radovi, uključujući skulpture i slike, izloženi su u preko 60 muzeja, uključujući i čuveni Vatikanski muzej i Palazzo Massimo.

Rim je centar bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika do današnjih dana, a jedan od najvećih je svakako Koloseum, najveći amfiteatar sagrađen u Rimskom carstvu. Grad je i simbol Katoličke crkve, a deo Rima je država Vatikan. Rim nije samo jedan veliki muzej na otvorenom. Sem toga, Rim je živopisan i živahan grad privlačan i onima koji ne vole istoriju. Hrana, kultura, gradski ambijent i živopisna okolina će učiniti Vaš odmor nezaboravnim. U Rim se uglavnom dolazi zbog njegovog bogatog kulturno-umetničkog nasleđa, brojnih spomenika i građevina, fontana, biblioteka, galerija, muzeja, bašti, vila, katedrala, crkvi i zamkova. Poznati su Kapitolski i Vatikanski muzeji, Vile Đulija i Borgeze, Nacionalni muzej kojeg je projektovao Mikelanđelo, Venecijanska i palata Dorija Pampili, sa velikim brojem umetničkih dela.

Centar grada je okružen antičkim vilama i zelenilom, a najznačajnije su Vila Borgeze, Alda, Dorija Pamfili, Torlonija i Vila Albani. Rim je i važan muzički centar, poznat po svojoj operi i Nacionalnoj akademiji Santa Čečilija. U gradu se nalazi i filmski studio Činečita, centar italijanske kinematografije