Prag

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Prag je sa oko 1.2 miliona stanovnika najveći i glavni grad Republike Češke. Smešten na reci Vltavi, osnovan je u IX veku dolaskom Slovena na te prostore, a vrhunac doživljava u XIV veku tokom vladavine Karla IV, kada je izgrađen Karlov most, katedrala Sv. Vida i osnovan jedan od prvih univerziteta u tom delu Evrope, Karlov univerzitet. Ovaj multietnički grad je pravi mamac za turiste zahvaljujuci pre svega raznovrsnoj arhitekturi.

Kao jedan od najstarijih, najvećih i najlepših gradova u srednjoj Evropi, koji je pošteđen od razaranja u Drugom svetskom ratu, Prag je danas prvorazredna turistička destinacija. Arhitektura Praga je raznovrsna, od renesansne, barokne, rokoko, klasične, do pravaca 20. veka. Neke od turističkih atrakcija u Pragu danas su: Stari grad i Starogradski trg, Trg Sv. Vaclava - glavni trg i ulica, Karlov most, Katedrala Sv. Vida iz 14-og veka, Lenonov zid, Narodni muzej i druge. Unesco je uvrstio istorijski centar Praga u spisak Svetske baštine. Gotski astronomski sat koji pokazuje tri različita vremena montiran je na južni zid starogradske većnice i jedan je od najistaknutijih znamenitosti Praga. Praški zamak - najveći je dvorac drevnog sveta, sa 570 metara dužine i oko 130 metara širine, podignut u 9 Veku. Jevrejska četvrt je smeštena između Starog grada i trga Vltava. Glavna atrakcija trga je Jevrejski muzej, dragocena baština sadašnje Češke. Muzej je jedan od najboljih na svetu sa jedinstvenom zbirkom jevrejske umetnosti, tekstila i srebra koji podsećaju na jevrejsku istoriju.

Izleti, pešačke ekskurzije po Pragu, te plovidbe rekom Vltavom, uključujući i ručak ili večeru, omiljene su aktivnosti koje će vam upriličiti boravak u ovom romantičnom gradu. Ono što svako treba obići su i Nacionalni muzej, Gradski muzej, Muzej češkog kubizma, Muzej dekorativne umetnosti, Nacionalna galerija.