Pariz

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Glavni i najveći grad Francuske i najposećenija turistička destinacija na svetu. Svake godine Pariz poseti oko 30 miliona turista. Pariz ima reputaciju najlepšeg i najromantičnijeg grada na svetu, prepunog istorijskih znamenitosti. Zovu ga i Gradom svetlosti. Veliki deo grada, uključujući reku Senu, zaštićen je od strane Unesco-a. Među brojnim znamenitostima su Ajfelova kula, Trijumfalna kapija, Luvr, Mulan ruž, Lido...One koji su boravili u ovom gradu ljubavi, vežu nezaboravna sećanja i prelepi trenuci provedeni u romantičnim šetnjama pored reke Sene, širokim pariskim bulevarima ili najlepšom avenijom na svetu Jelisejska polja…

Odakle početi? Pariz je prepun turističkih atrakcija, a nesumnjivo obeležje Pariza je svakako Ajfelov toranj. Najpoznatiji toranj na svetu, visok je 324 m i težak ukupno 10.000 tona. Trijumfalna kapija je središnji deo trga Šarl de Gol, odakle se pruža maestralni pogled na Jelisejska polja. Ima 50 metara visoku terasu na vrhu na koju ste pozvani da se divite svakoj od dvanaest avenija koje proizlaze iz spomenika. Nekad rezidencija francuskih kraljeva, muzej Luvr je postao jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. Nalazi se u središtu Pariza, na obali reke Sene i autentičan je, jer je sagrađen u obliku staklene piramide i predstavlja dom najpoznatije slike, Da Vinčijeve Mona Lize. Notr Dam je najpoznatija katedrala iz perioda rane gotike, sagrađena u čast Blažene Device Marije, a simetrične kule-bliznjakinje i tri portala sa skulpturama, najprepoznatljiviji su delovi katedrale građene od 12. do 14. veka.

Pariz je prepun znamenitosti za koje vam verovatno ceo odmor neće biti dovoljan da sve posetite. Preporučujemo Vam da obiđete i turističke atrakcije koje se nalaze malo van grada, a što je svakako vredno posete… Dvorac Versaj - najpoznatiji francuski zamak, jedan je od najprestižnijih spomenika svetske baštine, Diznilend i Park Asteriks, dva najzanimljivija tematska parka na svetu i Fontainebleau - prelepi istorijski gradić južno od Pariza.