Italija

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Apenini su gorski lanac koji se proteže duž čitavog poluostrva i na severozapadu se spaja s planinskim lancem Alpa, koji polukružno zatvara Italiju na severu. Na severu je velika aluvijalna nizija reke Po i njenih pritoka, koji se spuštaju s Alpa, Apenina i Dolomita. Ostale važne reke su Tiber, Adige i Arno.

Italija je poznata po umetnosti, kulturi i brojnim spomenicima, od kojih su najslavniji kosi toranj u Pizi i Coloseum u Rimu. U Italiji se svakako uživa i u autentičnoj hrani (svim vrstama testenine, picama i sladoledu), kao i u odličnim vinnima, modi, dizajnu, operi ...

Italija je začela evropsku renesansu tokom 14. i 15. veka. Pečat na zapadnoj kulturi ostavili su bezbrojni italijanski geniji: pjesnici Dante i Petrarca, pisci Boccaccio, Casanova, Machiavelli i Castiglione, slikari Leonardo da Vinci, Raffaello i Michelangelo Buonarroti, arhitekti Bernini i Palladio, kompozitori Vivaldi, Paganini, Puccini, Rossini i Verdi, filmski režiseri Antonioni i Fellini, filozof Giordano Bruno. Ne zaboravimo i Casanovu.