Firenca

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Grad umetnosti i renesanse, grad u kome su stvarali Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Nikolo Makijaveli, Galileo Galilej, nekadašnja prestonica Kraljevine Italije i prvi grad na svetu sa popločanim ulicama. Od 1000 najpoznatijih umetnika koji su obeležili drugi milenijum čak 350 njih je živelo i radilo u Firenci. Kulturno bogatstvo, jedinstvena istorija i prelepa aritektura na obalama reke Arno sigurno će vas ostaviti bez daha.

Firenca nije samo zanimljiva za umetnike, ona je zanimljiva i za mlade ljude željne provoda. Noćni život u Firenci se uglavnom temelji na zabavi prilagođenoj studentima, koji iz celog sveta dolaze kako bi studirali umetnost i italijanski jezik. Ulaz u klubove obično se naplaćuje, ali najveći deo iznosa možete potrošiti na piće. Uffizi – jedna od najvećih svetskih galerija, Duomo – najveća atrakcija Firence karakteristična po svojoj kupoli na čiji se vrh možete popeti, San Lorenzo – jedna od najvećih crkava Firence u centru grada sagrađena u IV veku, kuća Dantea Aligijerija čuvenog pisca "Božanstvene komedije", Boboli vrt – jedan 0od najlepših u Italiji i Ponte Vecchio- stari most sa prodavnicama izgrađenim po njemu.

Istina je da grad poseduje neverovatne umetnicke vrednosti kao:Ufici, Ponte Vecchio, galeriju Akademija sa mozda i najipozantnijim-Mikelandjelovim Davidom, kao i brojne piazze(trgove), ali da bi se zaista osetio italijanski duh potrebno je pobeci iz strogog centra grada i zaci u male ulicice u kojima se moze popiti prava italijanska kafa-posle 11h pije se iskljucivo espresso. Ta mesta mozete prepoznati po lokalnim novinama na stolovima, kafi do 2 evra i Italijanima koji kafu ispijaju "s nogu". Ukoliko ste ipak resili da me ne poslusate i da sednete na neki od glavnih trgova, pogledajte cenovnik pre izbora mesta jer vas racun moze neprijatno iznenediti(u Italiji se placa sedenje "coperto", tako da se cena menja u zavisnosti od toga da li kafu pijete stojeci ili sedeci.)