Egipat

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Prostire se duž reke Nil od Sredozemnog mora do Sudana, obuhvatajući istočni deo pustinje Sahare. Predstavlja jednu od najstarijih civilizacija sveta (stare 5000godina) za čije su stvaranje najzaslužniji faraoni. U doba staraog carstva kraljevi IV dinastije Keops, Kefren i Mikerin sagradili su veličanstvene piramide, jedno od 7 svetskih čuda starog sveta, pred kojima već vekovi,a stražari misteriozna sfinga. Na obalama najžnačajnije reke Afrike, Nila, drevni spomenici beleže smene civilizacija: hram u Karnaku, Dolina Kraljeva, čuveni Kolosi, hram kraljice Hatshepsut, Ramzesova grobnica, Izdin hram i drugi. Nakon mnogo godina ratovanja i stradanja, smena dinastija i vladara.

Egipat iako najgušće naseljena zemlja Arapskih naroda postaje samostalna država tek u 20-tom veku nakon oslobađanjua od Engleskog kolonijalizma. Danas je jedna od najposećenijih destinacija sveta u kojoj se trag prošlosti uklapa sa savremenim i modernim. Zlatne plaže Crvenog mora, blaga koralnih grebena, nepregledna pustinja, čudesna lepota morskih dubina i luksuzni hoteli udovoljavaju prohtevima i najzahtevnijih turista.

Potrebni putni dokumenti: Važeći pasoš i viza

Novac: Egipatska funta, 1 EF = 100 pjastri, preporučujemo menjanje novca na aerodromu

Vremenska razlika: Leti: Srbija 12:00 - Egipat 13:00h. (+1), zimi: isto

Telefonski pozivi: Srbija se iz Egipta bira brojem +381

Službeni jezik: Arapski, međutim svi govore ENGLESKI, obzirom da je Egipat bivša Engleska kolonija

Shopping: Cene u Egiptu su izražene u arapskim brojevima pa jepotrebno preračunati iznos u EF a zatim u Dolare ili Eure. Na bazarima je cenkanje obavezno.

Hrana i piće: Preporučujemo da za piće koristite flaširanu vodu, jer je lokalna voda jako neprijatnog ukusa, ali je bakterioloski ispravna. Od lokalnih pića, preporučujemo vam da probate KARKAD-sok od hibiskusa, kao i prirodno ceđene sokove manga, itd. Od egipatske hrane izdvajamo sledeća jela: HAMAMA - pečeni golub, TAMIJA - šnicle, BABA GANUG - plavi patlidžan i fanuh(salata), FERAH - piletina sa roštilja...