Budimpešta

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Najveći i ujedno jedini milionski grad je prestonica države- Budimpešta- biser Dunava . Zvanični jezik je mađarski. Valuta je forinta. Klima je kontinentalna sa hladnim i vlažnim zimama i toplim letima. Graniči se sa: Slovačkom, Ukrajinom, Rumunijom, Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom. Himna Mađarske je “ Bože blagoslovi Mađare” Mađarska je jedna od 15 najpopularnijih turističkih destinacija na svetu. Uprkos relativno maloj površini (93.063 km2) ona je dom brojnih spomenika koji su pod zastitom UNESCO-a, drugog najvećeg termalnog jezera na svetu- Heviz, najvećeg jezera u centralnoj Evropi –Balaton i najvećeg prirodnog travnjaka u Evropi- Hortobagy. Kada govorimo o zanimljivim građevinama, Mađarska je dom najveće sinagoge u Evropi, treće po veličini crkve u Evropi- Esztergom Basilica, drugog po veličini baroknog dvorca na svetu- Gödöllő. Ovu malu evropsku državu koja je jedna od najstarijiih država u Evropu krase i tri velike reke: Dunav, Tisa i Drava. Mađarska ima bogatu tradicuju u folk i klasičnoj muzici i bila je kolevka brojnih istaknutih izvođača i kompozitora kao sto su Franc List, Bela Bartok i Zoltana Kodalja.

Turističke atrakcije u Mađarskoj:

Muzeji : Kuća Užasa (terora) - muzej je smešten na mestu gde je nekada bio štab ÁVH tajne policije. Ovde mnogi aktivisti odvođeni na ispitivanje i mučenje, jer im politička ubeđenja nisu bila u skladu sa vladajućiom politikom. Zidovi na kući su bili dvostruki kako bi utišali vrisku Nacionalni muzej (neoklasična struktura, prvobitno sagrađen 1847.godine) sadrži najvažniju Mađarsku kolekciju istorijskih relikata.

Dvorci i palate : Festetics palata, izgrađena 1745.godine i obnovljena 150 godina kasnije, sadrži 100 soba u dva odvojena krila. U severnom krilu se danas nalaze muzičku škola, biblioteka i sala za konferencije.

Verski objekti : Bazilika Svetog Stefana - neoklasična katedrala u Budimpešti, je građena oko pola veka i dovršena 1905. godine. Mnogo prekida u izgradnji najviše ima veze sa vremenskom nepogodom iz 1868.godine kada se kupola srušila za vreme oluje. Građevina je morala da se sruši, da bi se ponovo izgradila od temelja. Bazilika je prilično tamna i sumorna iznutra, ali ukoliko odete na vrh kupole, do kog može stići liftom ili stepenicama, imaćete priliku da uživate u jednom od najboljih pogleda u gradu.