Amsterdam

.shadow css class.shadow css class.shadow css class

Zemlja lala i vetrenjača - Zemlja klompi, sira, piva, vetrenjača, dijamanata, dvoraca, zemlje tolerancije i perfekcije. Ovo je najnaseljeniji deo starog kontinenta, ovo je deo Evrope koji se jednostavno mora videti i doživeti. Grad poznat i po čuvenim muzejima Muzej Van Goga, Rembrantov muzej, Muzej lala i drugi. Najbolji utisak o ovom autentičnom gradu možete doživeti sa broda, krstareći amsterdamski kanalima.

Holandija nema jedinstven glavni grad. Sedište vlade i kralja se nalazi u Hagu, kao i većina ambasada, ali po ustavu vladar polaže zakletvu u Amsterdamu. Valuta euro je uvedena 1999. godine. Državna Internet domena .nl. Pozivni broj za Holandiju + 31. Vremenska zona UTC +1, ljeti UTC +2.

Holandija je poznata po velikim slobodama, tulipanima, veštačkom tlu dobijenim pregrađivanjem mora, nasipima, te vetrenjačama. Površine je 42.000 km2 sa 17 miliona stanovnika. Država Holandija se sastoji iz 12 provincija. Izvorno, Holandija je ime samo dve centralne provincije.

Oko polovine teritorije Holandije se nalazi ispod jednog metra nadmorske visine, a oko četvrtine je ispod nivoa mora. Ove površine se od poplave brane sistemom kanala, čija je ukupna dužina veća od 3.000 km. Najviši vrh Holandije Valserberg (322,5 metara) nalazi se na krajnjem jugu zemlje. Najviši vrh Kraljevine Holandije je na karipskom ostrvu Saba, visine 877 metara.

Stanovništvo Holandije obuhvata pripadnike nacija iz celoga sveta. Holanđani čine 80,6% populacije. Najviše doseljenika ima iz Nemačke 2,4%, bivše kolonije Indonezije 2,4%, Turske 2,2%, Surinama 2% i Maroka 2%. Zvanični jezik Holandije je holandski, poreklom zapadnogermanski jezik niskofranačkog ogranka. Holanđani su po statistikama jedan od najviših naroda na svetu, sa prosečnom visinom od 1,81 m za muškarce i 1,68 m za žene. Omiljeni praznik u Holandiji je Sveti Nikola. VINSENT VAN GOG (1853-1890) je bio najpoznatiji postimpresionisticki slikar u Holandiji i jedan od najpoznatijih u svetu.